Quodari

In maart 2022 ging een van de laatste Solve-projecten van het academische jaar van start, en wel met Quodari. Quodari is een privacy-vriendelijk sociaal platform waarop organisaties, teams, groepen en particulieren content, documenten en andere informatie kunnen delen. Dat het draait om privacy, wordt duidelijk uit het feit dat er geen sprake is van trackers, profiling, en gepersonaliseerde advertenties. Quodari maakt geen gebruik van polariserende of verslavende algoritmes. Data wordt op geen enkele wijze gecommercialiseerd en wordt opgeslagen in datacenters in Europa. Het verdienmodel is transparant: iedereen kan Quodari gratis gebruiken, maar voor speciale functies en meer opslagruimte zijn er abonnementen. De Nederlandse Privacy Award die Quodari in 2022 heeft mogen ontvangen, is een mooie erkenning voor het streven van Quodari. 

De markt voor privacy-vriendelijke oplossingen groeit. Quodari is in 2021 gelanceerd in Nederland, en zij wenst nu haar services verder uit te rollen op internationaal gebied. Solve Consulting heeft voor Quodari gedurende drie maanden een marktonderzoek uitgevoerd dat gericht was op het in kaart brengen van de huidige situatie in Europa omtrent online platformen en data privacy. Het onderzoek heeft zich gefocust op drie typen kenmerken per land:

1.     Privacy-activistische kenmerken

2.     Maatschappelijke kenmerken

3.     Institutionele kenmerken 

 

Het onderzoeken van bovengenoemde kenmerken maakte het mogelijk om de huidige situatie, en mogelijke ontwikkelingen in de toekomst per land in kaart te brengen. Zodoende werd geïdentificeerd in welke landen Quodari het meest gunstig zou kunnen uitpakken.