Impact030 & Gemeente Utrecht

Er vinden snelle ontwikkelingen op het gebied van sociaal ondernemerschap plaats. Dit kan ervoor zorgen dat sociale ondernemers door de bomen het bos niet meer zien en het overzicht kwijtraken. Mede daarom is sinds 1 januari 2020 Impact030 opgericht. Dit is een initiatief gedragen door verschillende Utrechtse partijen die gezamenlijk sociaal ondernemers en de beweging van sociaal ondernemen zichtbaarder willen maken, versterken en laten groeien. Zij willen een sterk stedelijk ecosysteem voor sociaal ondernemerschap faciliteren. 

 

Om een sterk ecosysteem voor sociaal ondernemers te kunnen faciliteren is het noodzakelijk dat Impact030 zelf ook inzicht krijgen in wie allemaal het sociaal ondernemerschap beoefenen. Ook de gemeente Utrecht zou hier graag inzicht in willen krijgen, omdat zij sociaal ondernemen belangrijk vinden en hier graag een rol in willen spelen. Impact030 wil, naast inzicht in alle initiatieven die zich direct bezighouden met sociaal ondernemerschap, ook de partijen kennen die het sociaal ondernemerschap direct of indirect steunen en/of van waarde kunnen zijn voor het sociaal ondernemerschap. Anders gezegd; het wil inzicht in welke voorwaardelijke actoren sociale ondernemingen kunnen gebruiken om te floreren. 

 

Hoewel tijdens de uitvoering van het project Imapct030 en de gemeente Utrecht al veel sociale ondernemingen in beeld hadden, waren dit er nog niet genoeg. Daarom heeft Solve Consulting Utrecht met vier consultants inzichtelijk gemaakt hoe het ecosysteem van sociaal ondernemen en verschillende groepen differentieert, zodat Impact030 op de verschillende behoefte kan inspelen.