Project Giraf Results

adminSocial impact0 Comments

De opdracht waar wij als student consultants van SOLVE Utrecht ons de afgelopen maanden mee bezig hebben gehouden, kwam van Giraf Results, een projectmanagementbureau in milieu- en duurzaamheidsprojecten. Aan ons werd de vraag gesteld of wij voor Selibon, het afvalverwerkingsbedrijf op Bonaire, een advies konden schrijven over het opslaan en verwerken van Klein Chemisch Afval (KCA) op het eiland. Het overgrote deel van het KCA op Bonaire kan namelijk niet ter plekke verwerkt worden. Daarom moet het KCA worden getransporteerd naar een andere verwerkingsplek, maar hoe moet dat dan precies gebeuren? Welke veiligheidsvoorschriften zijn er? Met die vragen hebben wij ons de afgelopen maanden beziggehouden. We hebben gekeken welke internationale wet- en regelgeving van toepassing is op het vervoer van KCA over land en over zee. We zijn er bij het onderzoek vanuit gegaan dat het afval naar Nederland verscheept zal worden. 

Nadat we de wet- en regelgeving bestudeerd hadden, zijn we gaan onderzoeken wat de grootste ‘fracties’ (soorten) Klein Chemisch Afval zijn op Bonaire. We kwamen er al snel achter dat er ontelbaar veel soorten KCA zijn, die ook weer opgedeeld kunnen worden in verscheidene subcategorieën. We hebben ons onderzoek daarom toegespitst op de grootste fracties, zoals verfresten, batterijen en aerosolen. Vervolgens hebben we in overleg met Selibon zowel een uitgebreid naslagwerk over alle fracties geschreven en de voorschriften die gelden, als een meer praktische, toepasbare handleiding. Overigens is Seeger in de tussentijd ook nog bij Renewi in Nederland langsgegaan, om te zien hoe het er bij een afvalverwerker in de praktijk aan toegaat. Er was dus een hoop te doen!

Wat we vooral hebben geleerd van dit project is dat er ontzettend veel komt kijken bij het juist verwerken van (gevaarlijk) chemisch afval. De infrastructuur van een land als Nederland is hierop aangepast en voor geschikt, waardoor het allemaal vanzelfsprekend lijkt. Op een eiland vormt het verwerken van afval echter al gauw een probleem. Het was daarom een uitdaging om te kijken hoe op Bonaire toch een manier kon worden gevonden om chemisch afval op de juiste manier te verwerken. We hebben samen met Selibon het idee dat onze handleiding bijdraagt aan een veilige verwerking, en zijn daar erg blij mee!  

Omdat we alle drie een andere studieachtergrond hebben, konden we de vraag vanuit verschillende hoeken benaderen. Hoewel de opdracht die ons werd voorgelegd een lastige was, ging de samenwerking voorspoedig en hebben we het tijdens de vele Zoom- en Skypesessies zeker leuk gehad. We hebben een unieke inkijk gehad in de wereld van afvalverwerking aan de andere kant van de oceaan en hadden het niet willen missen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *