Het groene leven

adminSocial impact0 Comments

Het groene leven

De consultants van SOLVE hebben een passie voor duurzaamheid en maken sociale impact in hun professionele leven. Maar daar stopt het niet bij. Eén van onze studentenadviseurs, Nathalie Grofke, is een actieve vrijwilliger in de buurt en een bewuste consument. In dit artikel deelt ze haar toewijding aan het maken van sociale impact en laat ze zien dat een bewuste levensstijl gemakkelijker is dan de meeste mensen denken.

Naast je werkzaamheden als social impact-consultant, ben je ook erg betrokken als vrijwilliger in de buurt. Kun je ons daar meer over vertellen?
“Toen ik naar Amsterdam verhuisde om te studeren, wilde ik betrokken zijn bij de gemeenschap en mezelf nuttig maken. Daarom koos ik ervoor om actief op zoek te gaan naar projecten en organisaties in de stad. Kort daarna ontmoette ik Taste Before You Waste, een restaurant dat alleen verzamelde surplus voedsel uit de gemeenschap serveert. Een of twee keer per week help ik mee het menu van de dag te bereiden en daarna genieten we met z’n allen van het avondeten. We koken voor iedereen die binnenkomt. Het is gebaseerd op donaties, dus je mag zelf kiezen hoeveel je bijdraagt. Het voelt als een echt restaurant waar heel veel enthousiaste jonge mensen komen die, net als ik, meer willen doen aan afval en verspilling.
Daarnaast organiseer ik een evenement genaamd “Climate Reality Project” met Greenoffice, een duurzaamheidsplatform van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Dit evenement gaat over klimaatverandering en mogelijke oplossingen die we bespreken in een paneldiscussie.”

Je bent ook erg gepassioneerd bezig met de samenleving en hoe iedereen een gezondere en bewustere levensstijl kan leiden. Op welke manieren kunnen we dat terugzien in jouw dagelijks leven?
“Toen ik bewuster ben gaan leven, waren er verschillende dingen die ik wilde veranderen. Allereerst ben ik geleidelijk gaan minderen met dierlijke eiwitten in mijn dieet. Daarnaast probeer ik ook zo bewust mogelijk om te gaan met voedselverspilling. Ik winkel lokaal, biologisch en neem geen verpakte producten mee. Het kost veel van mijn tijd, vooral in het begin moet je erg opletten en onderzoek je elk label. Bij elk product stond ik even stil bij vragen zoals: Wat zijn de ingrediënten? Waar komt het vandaan? Is het lokaal? Maar na een tijdje onthoud je waar je bepaalde producten kunt halen. Ik koop mijn wasmiddel bijvoorbeeld in een supermarkt waar ik mijn eigen fles kan meenemen, dan fiets ik vervolgens weer naar een ander adresje voor nootjes. Bij het kopen van brood vraag ik het personeel om het in te pakken in een speciale zak die ik zelf meeneem. In de meeste gevallen krijg ik daar wel positieve reacties op. Alhoewel het af en toe nog steeds moeilijk is, vooral als studente. Biologische en lokale producten zijn namelijk simpelweg vaak duurder. Qua cosmetica heb ik veel van mijn eigen recepten. Ik maak bijvoorbeeld mijn eigen zeep, deodorant, tandpasta en gezichtsserum. Alles onverpakt en natuurlijk. Ik ben zelfs mijn recepten gaan verspreiden onder familie en vrienden.
Ten slotte bezuinig ik ook op mijn koopgedrag in kleding. In mijn studentengebouw heb ik al een aantal kledingruilfeesten georganiseerd. Daarbij kwamen ongeveer 80 tot 100 studenten samen om kleding met elkaar uit te wisselen, dat is toch geweldig? Ik heb de afgelopen anderhalf jaar helemaal geen nieuwe items gekocht.
Op deze manier laat ik mensen zien dat bewuster consumeren helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat je jezelf niet hoeft op te offeren voor het milieu. Toen ik mij begon te verdiepen in duurzaamheid was ik erg geobsedeerd. In zo’n mate dat ik mijn vrienden en familie overspoelde met informatie over alles wat ik ontdekte en hen probeerde te overtuigen om mijn manieren over te nemen. Tot mijn eigen frustratie waren veel mensen helemaal niet ontvankelijk voor mijn argumenten, waardoor ik besefte dat ik het voor mezelf moest doen. Vanaf dat moment begonnen mensen naar mij (!) te komen voor advies of gewoon uit nieuwsgierigheid. Dit was een echt leertraject voor mij.”

Wat was het keerpunt voor jou? Wat maakte je zo geïnteresseerd en gepassioneerd over duurzaamheid?
“Ik wist van opwarming van de aarde, vervuiling en milieu-onderwerpen, maar ik was er niet echt van op de hoogte”, zegt Nathalie, terwijl ze haar cappuccino van havermout melk drinkt. “Ik heb een jaar in Mexico gewoond, waar ik de mooiste landschappen heb gezien en naar de meest verbazingwekkende kleine dorpjes ben gereisd. Daar was het de eerste keer dat ik het directe effect van vervuiling zag. We bezochten de Usumacinta, een rivier die van Guatemala naar Mexico loopt. Terwijl we de rivier over voeren zagen we enorme bergen afval naast en in de rivier. Op deze plek werden we geconfronteerd met de negatieve effecten van het consumeren en dat deed mij realiseren dat ik hier ook een verantwoordelijkheid in heb. Toen ik terugkwam in Amsterdam ben ik meer onderzoek gaan doen naar verschillende milieuthema’s. Ik raakte vooral geïnteresseerd in het probleem van voedselverspilling. Er is simpelweg geen reden tot voedselverspilling. Wat het veganistische dieet betreft, zijn er tegenargumenten mogelijk, maar niet voor voedselverspilling. Het is gewoon onnodig.

Heb je een paar tips voor mensen die willen beginnen met een bewuste levensstijl?
Ga stap voor stap. Ik geloof niet dat het mogelijk is om extreme stappen te zetten. Eerst begon ik met het minderen van vlees, daarna melk en eieren et cetera. En als ik ergens zin in heb, dan eet ik het. Hierdoor stimuleer je je lichaam en geest om een duurzaam levenspatroon aan te houden. Het is een kwestie van bepaalde gedragspatronen aanleren waardoor het uiteindelijk jouw levensstijl wordt en blijft. Stel kleine doelen voor jezelf. Hetzelfde geldt voor het verminderen van afval in het huishouden. Elimineer geen plastic in huis van de ene op de andere dag. Ik zie dat radicale mensen na een tijdje terugvallen omdat ze zich te veel beperkt voelden en het niet konden vasthouden. Geleidelijk veranderen voelt gemakkelijker aan en is minder een kwestie van opoffering. Er bestaat ook een stigma over dat een veganistisch dieet niet gezond is, maar ik merkte juist dat ik voorheen veel voedingsstoffen in mijn voeding had die het lichaam niet nodig heeft. Ik had meer buikpijn en was moe. Nu voel ik me veel lichter en energieker. Ik geloofde het eerst ook niet, maar het is denk ik iets wat je zelf moet ervaren. Daarbij eet ik veel quinoa en broccoli. Er zijn bepaalde soorten groenten met veel eiwitten, daar let ik wel op. Ik ben zeker geen expert en heb niet de ultieme voedingswijze, maar ik merk geen gebrek aan voedingsstoffen. Ik ben naar de dokter geweest en mijn gezondheid is prima. Zelfs mijn tandarts is blij met mijn eigengemaakte tandpasta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *