Energie besparen tijdens de wintermaanden

adminSocial impact0 Comments

Energie besparen tijdens de wintermaanden

21 december 2018 was de kortste en donkerste dag van het jaar. December is een maand waar het vroeg donker is en het kerstfeest centraal staat. Het is bij uitstek het moment om je huis gezellig te versieren met een kerstboom en vele lampjes. Daarnaast wordt er langer en warmer gedoucht en zorgt de hoge temperatuur van verwarming ervoor dat je kan ontsnappen aan de gure kou van buiten.

De donkere en koude maanden van het jaar hebben grote gevolgen voor het energiegebruik van de meeste mensen. De verwarming en de verlichting worden steeds vaker aan gezet, met als gevolg dat het energieverbruik in de maanden december, januari en februari 25% hoger is dan in de zomermaanden. Het aardgasverbruik is zelfs ruim 400% hoger blijkt uit onderzoek (bron: Nuon.nl).

Om de wintermaanden duurzaam door te komen heeft SOLVE een paar tips om op een eenvoudige manier de stookkosten te bezuinigen. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar zo zorgt u ook voor een duurzamer huishouden!

Zet de thermostaat een paar graden lager

In de winter wordt de temperatuur vaak wat hoger gezet. Probeer juist een keer het tegenovergestelde en zet de thermostaat 2 graden lager dan normaal. Dit verschil is bijna niet te merken maar dit levert direct een behoorlijke besparing op, wel 12%! (Bron: duurzame-energiebron.nl) Bent u langer dan drie uur weg? Dan kan de thermostaat makkelijk 5 tot 7 graden lager.

Daarnaast kan gas worden bespaard door warmere kleren binnen te dragen. Als je er een gewoonte van maakt om een dikke trui en warme sokken te dragen dan zal de behoefte om de kachel hoger te zetten afnemen.

Ga tocht in huis tegen

Onder tussen- en buitendeuren is het verstandig om tochtstrippen te plakken. De tocht kan ervoor zorgen dat er warmteverlies is en de verwarming onnodig extra verwarmt. Ook helpt het om ’s avonds de gordijnen dicht te doen. Via de ramen verdwijnt namelijk een hoop warmte.

Gebruik minder (onnodige) elektra

Zeker tijdens de wintermaanden staan de lampen veelvuldig aan. Vaak staan deze lampen ook onnodig aan. Als je een ruimte verlaat kun je ook de lampen uit doen, dat scheelt veel onnodige elektriciteit. Daarnaast is het verstandig om te kijken welke lampen overbodig zijn in de kamer. Minder elektra kan ook worden gebruikt door middel van de apparaten volledig uit te zetten wanneer deze niet worden gebruikt. In de stand-by stand verbruikt een elektronisch apparaat 75% van zijn energie (Bron: Klimaatexpert.com).
Energie besparen is een win-win situatie. Uw portemonnee is gebaat bij minder energieverbruik, maar ook het milieu profiteert hiervan. Het zijn kleine veranderingen, maar alle beetjes helpen om zo met elkaar verantwoordelijker met het milieu om te gaan. Op deze manier maakt u de winterdagen gezelliger én goedkoper.

Wanneer u benieuwd bent op wat voor manier uw organisatie energie kan besparen, kan SOLVE Consulting altijd helpen door een onderzoek & analyse te doen. Op deze manier leveren wij allemaal een positieve bijdrage aan het milieu!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *