Deloitte, Boer & Croon en Frisse blikken trainingen

adminSOLVE Insights0 Comments

SOLVE trainingen: Deloitte, Boer & Croon en Frisse blikken

Deloitte
door Rafaël Peters (consultant Rotterdam)

Op vrijdag 30 maart 2018 hebben 20 consultants deelgenomen aan een training van Deloitte. Deze training vond plaats in het hypermoderne gebouw ‘The Edge’ op de Zuidas in Amsterdam. Deloitte behoort bij ’s werelds grootste spelers in het veld van professionele dienstverlening. Onze training werd verzorgd door Julia Plandsoen, werkzaam als campus recruiter voor de afdeling Strategy & Operations en Human Capital Consulting. De training stond in het teken van Business Chemistry. Het concept van Business Chemistry is ontwikkeld door Deloitte zelf, in samenwerking met academici over de hele wereld. Voorafgaand aan de training was aan de consultants van SOLVE gevraagd om de Business Chemistry test te maken, om hier tijdens de training dieper op in te gaan.

Het idee achter Business Chemistry is dat je door middel van het invullen van vragen je eigen dominante gedragspatronen leert kennen en leert hoe deze in het dagelijks leven naar boven komen. Er zijn vier hoofdpatronen: Pioneer, Driver, Integrator en Guardian. Per categorie zijn er bepaalde gedragsuitingen die kenmerkend zijn voor dat patroon. Een Pioneer over het algemeen wat meer extravert en meer geneigd om risico’s te nemen, terwijl de Guardian het tegenovergestelde is. In de meeste gevallen zijn er twee patronen die voornamelijk naar boven komen, al wil dat niet zeggen dat iemand geen gedragsuitingen kan vertonen van de tegenovergestelde categorie.

Bij aanvang van de training kregen we eerst een uitgebreide presentatie over de mogelijkheden bij Deloitte Consulting en hoe het bedrijf gestructureerd is. Vervolgens werden we gevraagd om ons per primaire Business Chemistry categorie te verdelen en om samen te discussiëren wat er volgens ons juist wel of absoluut niet gewaardeerd wordt tijdens een samenwerking. Dit moesten we ook presenteren en interessant genoeg bleek dat de uitkomsten in grote lijnen overeen kwamen met de verwachtingen per Business Chemistry categorie, alhoewel er wel duidelijke invloeden waren van de secundaire categorie. Hierna werd ons gevraagd om, aan de hand van de vorige presentatie, een willekeurig product te verkopen aan de tegenovergestelde categorie. Het doel van deze opdracht was om je te leren verplaatsen in mensen met tegenovergestelde gedragspatronen en om deze in ons voordeel te gebruiken om een succesvolle samenwerking te realiseren.

Na afloop van de training kregen we een interessante presentatie over een project van Deloitte bij Artsen Zonder Grenzen. Het was indrukwekkend om te zien hoe een bedrijf als Deloitte een project bij een organisatie als Artsen Zonder Grenzen aanpakt. Na afloop van de presentatie kregen we een uitgebreide rondleiding door het pand van Deloitte en werd de middag afgesloten met een gezellige borrel.


Boer & Croon
door Oskar Wolthoorn (consultant Amsterdam)

Vrijdag 13 april 2018 was alweer de 8ste training voor de SOLVE consultants van 2017/2018. Bij deze training waren 25 consultants vanuit Utrecht, Rotterdam en Amsterdam aanwezig. Bij de training van Boer & Croon werd ons veel nuttige info over de organisatie gegeven naast hun leerzame workshop.

B&C opende met een presentatie waarbij veel informatie werd gegeven over hun organisatie en het Young Executive programma. In dit programma voeren net afgestudeerden in drie jaar ongeveer zes projecten uit bij verschillende bedrijven. Young Executives worden echt bij de klant neergezet, zo werkte één Young Executive bijvoorbeeld drie dagen per week bij de NS om een project te implementeren. Op dit moment zijn er ongeveer 50 Young Executives en een partner laag van 7 á 8 personen die opdrachten aantrekken die door de Young Executives worden uitgevoerd.

Aansluitend gingen we drie kwartier aan de slag met een workshop. Tijdens de workshop werd ons gevraagd onze kerncompetenties voor onszelf op te stellen. Deze ‘kerncompetenties’ kunnen wanneer zij te sterk aanwezig zijn veranderen in een ‘valkuil’. Hierdoor krijg je te maken met een bepaalde ‘uitdaging’ voor jezelf, maar ook met een ‘allergie’ voor andermans gedrag. Vervolgens werd op interactieve wijze duidelijk gemaakt hoe kerncompetenties van de ene persoon samen kunnen hangen met allergieën van andere personen.

Als laatste was er nog de mogelijkheid om vragen te stellen aan één van de vier B&C Young executives, waar veelvuldig gebruik van gemaakt werd. Vervolgens werd de borrel gestart waarna er nog een rondleiding werd gegeven door het kantoor op de 8e verdieping. Een erg leerzame en gezellige training!


Frisse blikken
door Maxim Röben (consultant Utrecht)

Op vrijdag 4 mei 2018, een mooie zonnige dag, kregen de consultants van SOLVE Utrecht, Amsterdam en Rotterdam een training van Frisse Blikken. Frisse Blikken is een jonge organisatie die zich vooral richt op verandering en ondernemerschap. De jonge en vernieuwende cultuur die er heerst werd gelijk duidelijk toen ik het kantoor binnenliep dat leek op een mix van een hipster koffietentje, een bibliotheek en een bedrijfskantoor. De training die we zouden gaan volgen ging ditmaal niet over soft-skills of kernkwaliteiten, maar over pitchen en presenteren. Voor ons consultants is dit natuurlijk een essentieel onderdeel van het werk, dus ik was erg benieuwd naar wat wij allemaal zouden gaan leren vandaag.

De sessie begon interactief, we deden een kennismakingsactiviteit waarin we wat van elkaar en van de trainsters te weten kwamen. Daarna begon de echte training, die gestructureerd was aan de hand van een aantal stappen die je moest volgen om een goede presentatie te houden. Voor het eerste punt dat we behandelden, ken je publiek, moesten we door de zaal lopen en in een minuut kort vertellen aan je partner wat je nou precies doet bij SOLVE. Deze partner moest een rol aannemen die vooraf gespecificeerd was, van iemand die je tegenkomt op je omas verjaardag tot s avonds met je partner in bed. Gedurende de rest van de training kregen we meerdere malen de kans om te oefenen met wat we net geleerd hadden, wat resulteerde in een goede mix van theorie en toepassing. Op het einde sloot ieder team af met een korte pitch, waarbij je feedback kreeg van alle mede consultants over wat je goed had gedaan en wat beter kon.

De training was voor mij erg leerzaam, omdat ik nog nooit op zon gestructureerde manier over een presentatie heb nagedacht. De tips waren nuttig, er werden goede voorbeelden gegeven en het was leuk om er zelf mee aan de slag te gaan en daar ook feedback op te krijgen. Ik kan deze opgedane kennis gelijk toepassen in mijn project, waar ik volgende week een meeting/update over het gedane werk heb. Verder vind ik het ook noemenswaardig dat het totaal niet voelde als een promotie voor Frisse Blikken, het ging echt om onze ontwikkeling. Ik vond ik het een zeer geslaagde middag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *