Interview met het Landelijke bestuur van SOLVE

adminSOLVE Insights0 Comments

Van links naar rechts: Danielle Lagerweij (Masterstudent Organisational Psychology); Lisette Sant (Masterstudent Organizational Change & Consulting); Lotte Hoek (Bachelorstudent Arbeids- en Organisatie/Sociale Psychologie)

Interview met het Landelijke bestuur van SOLVE

door Anouck Gielisse (bestuurder SOLVE Utrecht)

SOLVE Consulting kent dit jaar voor het eerst een landelijk bestuur. Waarom is er een landelijk bestuur gekomen? Waar houdt het landelijke bestuur zich zoal mee bezig? Wie zijn eigenlijk de gezichten achter dit bestuur? En hoe gaat de vormgeving van het volgende landelijk bestuur eruit zien? Dit en meer lees je in het interview dat Anouck Gielisse (Human Resource Manager SOLVE Utrecht) had met Lisette Sant, Daniëlle Lagerweij en Lotte Hoek, de drie bestuurders van het landelijke bestuur van SOLVE Consulting Nederland 2017-2018!

Waarom is er vorig jaar gekozen om een landelijk bestuur op te richten?
Het voordeel van een landelijk SOLVE bestuur is dat de uniformiteit en coördinatie tussen de verschillende SOLVE steden beter gewaarborgd kan worden, zeker nu we de laatste jaren ontzettend hard aan het groeien zijn. Voorheen kwamen de voorzitters van de stedelijke besturen van Amsterdam, Rotterdam en Utrecht bij elkaar en bespraken zij strategische vraagstukken. Het was moeilijk om voldoende tijd te vinden om vraagstukken over groei, uniformiteit en coördinatie aan te pakken, omdat elke voorzitter ook een grote verantwoordelijkheid heeft voor zijn eigen stedelijke bestuur. Door de oprichting van een centraal orgaan binnen SOLVE hebben de pijlers groei, uniformiteit en coördinatie meer aandacht gekregen.

Waar hebben jullie je tot nu toe vooral mee bezig gehouden?
Heel veel activiteiten die wij hebben gedaan kan je scharen onder de drie pijlers van ons bestuur: groei, coördinatie en uniformiteit. Onder groei valt voornamelijk de uitbreiding van SOLVE naar een vierde stad. Een vooronderzoek heeft uitgewezen dat we willen uitbreiden naar Nijmegen en nu zijn we vooral bezig met de opstart van SOLVE Nijmegen. Onder de pijler coördinatie vallen voornamelijk de evenementen die wij allemaal hebben georganiseerd en nog op de planning staan, zoals het kerstdiner, de landelijke dag, de alumniborrel en het kick-off weekend. Onze activiteiten onder de pijler uniformiteit hebben vooral te maken met het bouwen van een goede website, het versturen van de nieuwsbrief en dat we gezamenlijk met de stedelijke besturen hebben gekeken naar hoe we binnen de verschillende functies een strategie kunnen uitzetten.
Een ander punt waar we veel mee aan de slag zijn gegaan is de overdracht naar volgend jaar. Wij hebben meer inzicht gekregen in wat een goede inrichting en invulling zou kunnen zijn van het landelijke bestuur en we zijn bezig met hoe we volgend jaar ook in de stedelijke besturen de overdracht beter neer kunnen zetten.
De adviesprojecten van SOLVE worden door de consultants van de steden uitgevoerd, hier zijn wij inhoudelijk weinig mee bezig. Daarom gaan we graag naar projectupdates van de steden, want we vinden het ontzettend leuk en interessant om te weten waar de consultants van onze organisatie mee bezig zijn.

Hoe zouden jullie elkaar in drie woorden omschrijven?
Daniëlle en Lotte over Lisette (Voorzitter): Lief, loyaal & leidend

Lisette en Lotte over Daniëlle (Finance & Communicatie): Humor, precies & kritisch

Lisette en Daniëlle over Lotte (Marketing & Events): Vrolijk, verbindend & ambitieus

Hoe verloopt de samenwerking in jullie vrouwen bestuur?
De samenwerking tussen ons verloopt goed. We bespreken vooral veel dingen echt met z’n drieën en dat vinden we ook fijn, omdat we ontzettend veel op moeten zetten als eerste landelijk bestuur van SOLVE Consulting. Vorige bestuursleden hebben hun best gedaan om ons zoveel mogelijk informatie te geven, maar er was nog weinig gedocumenteerd wat betreft het landelijke bestuur. Ook is het heel gezellig onderling. We zijn laatst bijvoorbeeld met elkaar naar een cabaretvoorstelling geweest en eten regelmatig samen.

Hoe ziet jullie week eruit?
Elke week is weer anders. We zien elkaar één of twee keer per week, maar voor de rest kan je je taken flexibel inplannen. Het is ook echt een parttime bestuursfunctie. Gemiddeld zijn we 12 uur per week bezig met SOLVE, maar de ene week is dit net weer iets minder en de andere week weer iets meer. Zo hebben we de ene week alleen vergaderingen met elkaar, de andere week met alle stedelijke bestuurders of de Raad van Toezicht en gaan we naar project updates of andere evenementen.

Waarom hebben jullie gekozen voor een SOLVE bestuursjaar?
Lisette: Ik was al consultant bij SOLVE Utrecht, dus ik wist al hoe leuk SOLVE was en dat het ‘social impact maken’ mij aanspreekt. Ik wilde daarom graag verbonden blijven aan SOLVE. Het landelijk bestuur werd aangekondigd als een meer strategisch bestuur en dit paste ook goed bij mijn master ‘Strategic Management’.
Daniëlle: Ik wilde naast mijn master Organisational Psychology gerelateerde praktijkervaring opdoen. Ik heb mijn master uitgesplitst over twee jaar, waarmee ik ook echt ruimte heb gecreëerd om iets naast mijn studie te doen. Zelf ben ik geen consultant geweest bij SOLVE, maar ik kende wel veel consultants en hoorde van hen goede verhalen over SOLVE. Ook sprak het mij erg aan dat SOLVE wil bijdragen aan een betere samenleving.
Lotte: Ik ben in eerste instantie gaan kijken wat er op het gebied van consulting was om te doen naast mijn studie. Daar wilde ik heel graag meer over weten. Mijn oog is toen op SOLVE gevallen door het ‘social impact maken’ en ik zag meerdere interessante projecten voorbij komen.

Zien jullie jezelf later ook als consultant werken?
Lisette: Ja, ik zou heel graag als consultant aan de slag willen. Vorig jaar was mijn plan om meer richting de grote strategie-consultancykantoren te gaan. Maar ik heb door mijn ervaring met consulting dit jaar gemerkt dat ik ook implementatie ontzettend interessant vind, dus ik ben nu op zoek naar een combinatie van strategie en implementatie.
Daniëlle: Ik ben me nog zo aan het oriënteren dat ik het eigenlijk nog niet weet, maar het heeft zeker mijn interesse!
Lotte: Ik denk dat ik consulting leuk zou vinden, omdat het in veel verschillende sectoren mogelijk is. Je kunt dus nog alle kanten op. Het lijkt mij leuk om ook iets met ‘social impact maken’ te doen.

Wat zouden jullie het landelijk bestuur van volgend jaar willen meegeven?
Kijk wat je zelf interessant vindt om te doen en waar je iets mee wil bereiken. Qua uniformiteit is er veel te behalen, maar het is belangrijk om ook te focussen op wat je zelf leuk vindt, want dan haal je er het meeste uit. Wij zijn dit jaar relatief veel met praktische “regeldingen” bezig geweest, maar het volgende landelijke bestuur kan veel meer voortbouwen op wat er nu al is neergezet en zich dus meer richten op de visie en strategie van SOLVE Consulting.

Hoe zien jullie SOLVE het liefst over 5 jaar?
· Dat we veel ‘social impact maken’ en dat we hierop blijven focussen qua visie en missie.
· Dat we niet alleen groeien in de zin van nieuwe steden erbij, maar groeien in de zin van dingen nog beter doen en meer kwaliteit leveren.
· En tot slot dat de steden elkaar helpen om vooruitgang te boeken en dat we nog meer als één organisatie dingen gaan uitvoeren, want samen maken we meer social impact!

Ben jij na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om volgend jaar plaats te nemen in het landelijke bestuur van SOLVE? Kijk HIER voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *