SOLVE-consultants aan het woord

adminSOLVE Insights0 Comments

Geschreven door: Inge de Jong & Marloes Schreuder Goedheijt

Waarom studentconsultant bij SOLVE worden?

Reinier, oud-consultant, beantwoord een aantal vragen over zijn motivatie. Tycho, oud-consultant, mocht aanwezig zijn bij de jaarlijkse training van Boer & Croon en vertelt zijn verhaal.

Reinier vertelt waarom hij ervoor koos om studentconsultant bij SOLVE Amsterdam te worden. “Tijdens een Business Strategy vak werd mijn affiniteit met consultancy aangewakkerd. Ik was altijd van mening dat consultancy slechts vanaf de zijlijn advies geven is. Dit beeld is tijdens dat vak veranderd, het heeft mijn ogen geopend. Ik wilde ook graag meer praktijkervaring opdoen en ben zo bij SOLVE terecht gekomen”. De vraag waarom hij specifiek bij SOLVE ging solliciteren beantwoordt hij met: “Ik denk dat je bij social enterprise consulting meer impact maakt in vergelijking met reguliere consultants. Je werkt met kleine bedrijven die, naar mijn mening, je advies meer op prijs stellen.”

Naast impact in het bedrijfsleven draagt SOLVE ook bij aan de persoonlijke ontwikkeling van de studentconsultants. Reinier zegt: “Het is nuttig om iets naast je studie te doen en je leert nieuwe like-minded mensen kennen.” Binnen het project waar hij aan gewerkt heeft, heeft Reinier samen met zijn team structuur en opties geboden aan de opdrachtgever. Zonder iets voor hen te beslissen. Het is belangrijk dat het bedrijf authentiek blijft, Reinier geeft hierbij aan dat het soms lastig is om niet te veel mee te willen denken. Hij heeft meegewerkt aan een project voor Sonono Radio: “Een opdracht van vijf Syrische mensen die gevlucht zijn en hier een radiostation opzetten. 24 uur per dag muziek streamen en programma’s uitzenden in het Arabisch en Engels om te vermaken met muziek en andere vluchtelingen helpen om hier een nieuwe start te maken. We hebben geholpen bij het opstellen van een businessplan door het ‘business canvas model’ toe te passen, een tool die richtlijnen geeft bij het opstellen van zo’n plan. Sonono Radio was hier erg enthousiast over.”

Naast studentconsultant was Reinier ook onderdeel van de Acquisitie Commissie. Daarmee heeft hij zich vooral gericht op het kennisevenement dat SOLVE georganiseerd heeft. Hiervoor zijn bijvoorbeeld klanten gebeld om hen persoonlijk uit te nodigen voor het evenement. Later lag de focus meer op het binnenhalen van nieuwe klanten en projecten. Een toekomst in consultancy voor Reinier? “Consultancy spreekt me wel heel erg aan omdat het zo gevarieerd is en je zoveel verschillende projecten doet, dus dat is zeker een optie!”

Als je eenmaal consultant bent, dan is een van de voordelen dat je trainingen van partners bij kunt wonen. Tycho was bij de jaarlijkse training van Boer & Croon. Het onderwerp van de training was ‘projectmatig creëren’, een veelomvattende projectmethodiek waarbij met een groot brown paper en post-its wordt gewerkt. Boer & Croon zet deze methode in voor verschillende doeleinden. Het kan worden gebruikt om het doel van een opdracht zichtbaar te maken en welke stappen nodig zijn om dit doel te bereiken. Ook wordt het ingezet bij het maken van een planning en het betrekken van de verschillende stakeholders bij de inhoudelijke uitdaging. Tot slot dient deze dynamische en losse werkwijze als stimulans voor samenwerking en het stellen van vragen.

Tycho, teamleider van een project bij SOLVE Utrecht vertelt over zijn ervaring tijdens deze dag: “Erg leuk! Het was mijn eerste training van SOLVE. Ik vond het daarom aan het begin ook wel een beetje spannend toen we erheen gingen. Wel een das, niet een das? Ik was hier gelukkig zeker niet de enige. Door de aanwezigheid van een aantal toegankelijke Young Executives en de interactieve insteek van de dag was dit gevoel gelukkig snel verdwenen en was ik helemaal ondergedompeld in de training.”

Volgens Tycho kan ‘projectmatig creëren’ zeker waarde toevoegen aan een project: “Door alles goed uit te schrijven maak je het een stuk inzichtelijker en daarom ook makkelijker te verantwoorden wat je doet en waarom.” Hij heeft de methode ondertussen ook al meermaals zelf toegepast: “Als teamleider op het project waar ik op zat werd ik ook al betrokken bij het projectvoorstel. Hier is deze methode bij uitstek geschikt voor! In de laatste fase van ons project liepen we ook een beetje vast. Uiteindelijk hebben we toen deze methode erbij gepakt en de ideeën en mogelijkheden stroomden binnen.”

De oud-consultant beschrijft de training als zeer waardevol. De combinatie van het interactieve aspect, de dynamische insteek en het relevante thema hebben hier voor hem erg aan bijgedragen. Later bij Boer & Croon werken ziet Tycho wel zitten. Hij heeft zijn argumenten al goed op een rijtje: “Redenen die voor mij zwaar wegen om voor Boer & Croon te werken zijn de goede begeleiding, ruimte voor ontwikkeling, verantwoordelijkheid en een leuke groep jonge mensen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *